Londons livlige pubkultur

Panorama over Themsen og Tower Bridge – Foto: iStock

Tower Bridge, Big Ben og Oxford Street er alle severdigheter som folk gjerne vil se når de besøker London – og klart, de er spektakulære på sine egne måter, men det er få ting som slår en god pint på en genuin britisk pub. De små rommene med lav belysning, de gamle og slitte møblene, den karakteristiske duften av morsomme minner og øl. Alt dette er med på å skape en helhet som har formet kulturen for et helt land.

Det finnes vanvittig mange puber i London og det kan være vanskelig å vite hvilken man burde besøke. Derfor har vi valgt ut fem herlige puber i ulike deler av London, der både mat, drikke og stemning holder et høyt nivå.

Øst-London

Foto: iStock

Pub on the Park

Pub on the Park er et fast sted å henge for den trendy lokalbefolkningen i Hackney under sommeren. De har en stor opphøyd uteplass som ser ut over den grønne, lange parken London Fields. Stemningen på dette stedet er alltid avslappet og livlig. Maten er moderne britisk og på sommeren står noen og griller for sultne besøkere. Her vises også større sportseventer på storskjerm, og i toppetasjen finnes et festlokale som kan leies ut.

HvorPub on the Park, 19 Martello St, London E8 3PE

Sør-London

Restauranten på The Mayflower – Foto: The Mayflower

The Mayflower

The Mayflower er den eldste kanalpuben i London og er ofte med på lister over byens beste puber – det er lett å forstå hvorfor. Utenom den fantastiske beliggenheten rett ved Themsen og de brosteinsbelagte gatene rett utenfor, er interiøret påfallende. Eksponerte originalvegger i murstein lyses opp av hengende lykter og levende lys på bordene, og den åpne spisesalen høyner koselighetsfaktoren til maks. Vi anbefaler også å prøve pubens sprø fish and chips!

HvorThe Mayflower, 117 Rotherhithe St, London SE16 4NF

Nord-London

The Wells’ smukke georgianske bygning – billede taget af LondonTown

The Wells

Forbi kjaset og maset i Londons bankende hjerte finner man en rolig og pittoresk oase, der et småbyliv på et vis har klart å infiltrere storbyen. En spasertur over åsene i Hampstead Heath tar deg til The Wells, en moderne gastropub der lokalbefolkningen og deres lydige hunder sitter og ser dagene sakte glir forbi. Her står maten i sentrum, og på søndager serveres en Sunday roast som du ikke kan gå glipp av.

HvorThe Wells, 30 Well Walk, Hampstead, London NW3 1bx

Vest-London

Nyt kanalutsikten på The Dove – Foto: The Dove

The Dove Hammersmith

Gå langs Themsen på nordsiden av elven mot Hammersmith, og ta deg en velfortjent pause i solen på The Dove. Sitt rundt bordet på uteterrassen og se ut over vannet og den andre siden av elven, mens du venter på at noen i følget ditt kommer med den første runden. Her kjenner man historiens vingeslag i veggene, og i tillegg til besøk fra flere historiske kjendiser så har The Dove også verdens minste bar-rom!

HvorThe Dove Hammersmith, 19 Upper Mall, Hammersmith, London W6 9TA

 

London sentrum

Fornemt på Ye Olde Cheshire Cheese – Foto: Travels with Beer

Ye Olde Cheshire Cheese

Ye Olde Cheshire Cheese er en av Londons eldste puber, og har vært åpen for kunder siden 1538 – med unntak av en ombygningsperiode etter bybrannen i London i 1666. Der du setter deg ned for å nyte ølen din har litterære figurer som Mark Twain, Alfred Tennyson og Sir Arthur Conan Doyle kanskje jobbet på sine store verk. Den lave belysningen og de mystiske gangene skaper en følelse som er koselig og historisk – og rett utenfor venter nåtiden.

Hvor: Ye Olde Cheshire Cheese, 145 Fleet St, London EC4A 2BU

Etikette

 • De fleste puber har ikke bordservice, men man må selv gå opp til bardisken for å bestille.
 • Køsystemet kan virke helt kaotisk der alle står langs bardisken – men alle har kontroll på hvem som er neste. Tar bartenderen feil og tar din bestilling når noen andre egentlig er først, bør du gi beskjed og vente til det er din tur.
 • Om du virkelig vil imponere kan du ta med ditt tomme glass til baren når du bestiller neste runde – da pleier servicen å gå litt fortere.

Gloser

 • Ale– Storbritannias signaturdrikk; Gjæringsmetoden gir ølen en rund smak med en bittersøt ettersmak. Noen synes at de bitre smakstonene er litt vanskelig, men dette er en smakssak.
 • A regular – noen som besøker puben nesten daglig og har en spesiell relasjon med bartenderne; de har av og til reserverte sitteplasser og kommer først i køen.
 • Gastropub– Et navn som tyder på en pub med litt finere/ mer trendy mat- og drikketilbud
 • Guinness/Cider & black– en Guinness eller sider med noen dråper solbærkonsentrat
 • Lager– Vidt begrep for lyse og kalde øl med kullsyre; for eksempel Heineken
 • Last orders– I de mer tradisjonelle pubene finnes en stor bjelle som det ringer i 15 minutter før puben stenges. Da vet man at det er på tide å legge inn den siste bestillingen.
 • Pint– standardmålenhet for en øl i Storbritannia (omtrent en halvliter); vil du ha en som er mindre kan du bestille deg en half pint, eller bare en ”half”
 • Pork scratchings– barsnacks; baconsvor
 • Pub Quiz– noe som ofte skjer på en hverdagskveld, der man betaler en liten pengesum til en pott og deltar i en spørsmålskonkurranse som ledes av en quizmaster; det vinnende laget tar med seg pengepotten hjem.
 • Punter – Navnet på noen som foretrekker puber
 • Sausage rolls– pølse pakket inn i butterdeig; tradisjonell barsnack som av og til står framme på bardisken
 • Snakebite– en pint som består av halvparten øl og halvparten sider, samt noen dråper med solbærkonsentrat
 • Sunday roast– tradisjonell søndagsmiddag med ovnsgratinerte poteter, grønnsaker, skysaus og Yorkshire pudding; et must om du er i London på en søndag

Hvor skal du bo?

Skulle du nå plutselig føle en trang til å oppleve en eller alle av disse pubene, kan kanskje våre tilbud friste. Ta en titt her.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.